Een langstlevende testament

Wie er recht heeft op een erfenis na overlijden, wordt bepaald door de wet. Wilt u dit niet door de wet laten bepalen, dan kunt u een testament laten opstellen. Als er een testament is, geldt de verdeling van bezittingen en schulden die hierin aangegeven is.

De inhoud 
In een langstlevende testament wordt de langstlevende echtgenoot meestal tezamen met de kinderen tot erfgenaam benoemd. Daarbij wordt in het langstlevende testament vermeld dat de wettelijke verdeling geldt. Hierdoor kunnen de kinderen hun deel pas opeisen wanneer beide ouders overleden zijn (of in enkele andere specifieke situaties) en blijven tot dan toe alle bezittingen en schulden bij de langstlevende. Het testament geeft u dus zekerheid over de verdeling achteraf en uw nabestaanden komen niet voor verrassingen te staan.

Andere methode
Ook kan een langstlevende testament in een andere vorm worden opgesteld, waardoor uw kinderen niet bij de eerste keer erven en dus ook geen erfbelasting verschuldigd zijn. De kinderen krijgen dan immers nog niet iets concreets. Deze andere vorm heet een tweetrapstestament. In een tweetrapstestament wordt door een bepaling in het testament de langstlevende als enige erfgenaam benoemd (eerste trap). De kinderen erven dan wat er nog over is na overlijden van deze ouder (tweede trap). De kinderen hoeven zo pas erfbelasting te betalen als zij ook daadwerkelijk wat in handen krijgen. Voor deze regeling is wel bij wet vastgesteld dat de kinderen hierover geïnformeerd moeten worden en kent overigens ook andere nadelen.

Vragen? 
Wij helpen u graag bij het opstellen van een testament in Apeldoorn en omgeving.

Contact

Notariskantoor Wille
Deventerstraat 26
7311 LW Apeldoorn

Postbus 10021
7301 GA Apeldoorn

Tel.: 055 - 521 52 97
Fax: 055 - 522 14 69
E-mail: info@notariskantoorwille.nl

Er is parkeergelegenheid naast het
kantoor voor u als cliënt.

Contactformulier

Neem nu contact met ons op,
wij zullen uw aanvraag zo snel mogelijk in behandeling nemen.

Naam *:

Telefoonnummer *:

E-mailadres *:

Ik wil een offerte/kostenopgave over *
 

Aanvullende informatie: